Jednání Řecka s věřiteli zkrachovala, další budoucnost je nejasná Víkendové SHRNUTÍ.

28.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Atény/Praha 28. června (ČTK) - Sobotní jednání mezi věřiteli a Řeckem skončila neúspěšně. Další budoucnost zadlužené země je nejistá a zemi hrozí finanční chaos. Řecký premiér se nečekaně rozhodl uspořádat 5. července referendum o přijetí návrhů mezinárodních věřitelů na řešení řecké dluhové krize a Řecko požádalo věřitele o prodloužení záchranného programu, než budou známé výsledky. Ministři financí eurozóny to však odmítli. Současný záchranný program tak skončí 30. června, kdy má Řecko uhradit 1,6 miliardy eur Mezinárodnímu měnovému fondu, a dohodu o poskytnutí zbývajících peněz z programu výměnou za reformy se nepodařilo uzavřít. Zástupci EU však zatím ujišťují, že Řecko zůstává v eurozóně.

Jedinou úlevou pro Řecko je, že Evropská centrální banka v neděli ponechala program nouzového financování (ELA) pro řecké banky na současné úrovni zhruba 89 miliard eur (2,4 bilionu Kč). Nouzové financování je pro řecké banky jedinou náhradou za odliv vkladů. ECB však upozornila, že zůstává připravena své rozhodnutí přehodnotit.

Řecký parlament podle očekávání v noci na dnešek schválil uspořádání referenda o přijetí návrhů mezinárodních věřitelů na řešení řecké dluhové krize. Je však otázkou, o čem budou voliči 5. července hlasovat, když současný program končí 30. června. Podle některých představitelů evropských států a věřitelských institucí konání referenda pozbývá smyslu, protože není o čem jednat. Řecká vláda navíc občanům doporučila, aby návrhy zamítli, což byl jeden z hlavních důvodů, proč se ministři financí eurozóny rozhodli Řecku program neprodloužit. Ministři rovněž kritizovali, že je Řecko o svých záměrech předem neinformovalo.

Představitelé eurozóny a MMF však ujišťují, že jsou připraveni z Řeckem nadále jednat, zvláště pokud se Řecko jasně vyjádří ve prospěch setrvání v eurozóně a obnovení ekonomiky. Šéfka MMF Christine Lagardeové upozornila, že řecká vláda má stále čas na rozmyšlenou a na přijetí návrhů eurozóny.

Obavy o další budoucnost Řecka způsobily, že Řekové začali v sobotu masivně vybírat peníze z bankomatů. Podle odhadů mohli do sobotního odpoledne vybrat 600 až 700 milionů eur. Výběry během celého víkendu se přitom obvykle pohybují kolem 30 milionů eur. Nyní se čeká, jak Řekové zareagují v pondělí, a spekuluje se, že by Řekové mohli přistoupit k masivnímu výběru vkladů.

Mezi analytiky se mluví i o tom, že by řecká vláda mohla v pondělí nechat zavřené banky nebo zavést limity pro výběr hotovosti a bankovní transakce. Ministr financí Janis Varufakis dnes připustil, že vláda bude o takové možnosti v noci jednat, zatím však takový krok odmítá.

Za nesmyslné a alibistické označil dnes řecké referendum český premiér Bohuslav Sobotka. Smysl by podle něj mělo, kdyby se všelidové rozhodování uskutečnilo dříve a o konkrétní dohodnuté smlouvě.

Člen bankovní rady České národní banky Lubomír Lízal uvedl, že Česku nehrozí přímý dopad řecké finanční krize. Zátěžové testy ukázaly, že český finanční sektor je odolný. Nepřímé dopady vývoje v Řecku jsou možné přes eurozónu, její autority ale situaci řeší.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK