Aténská burza a řecké banky zůstanou v pondělí zavřené

28.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 28. června (ČTK) - Akciová burza v Aténách zůstane v pondělí zavřená, uvedla agentura Reuters s odvoláním na informace z bankovních zdrojů. Ředitel řecké banky Piraeus pak po jednání rady pro finanční stabilitu uvedl, že banky se v pondělí neotevřou.

Ministr financí a guvernér centrální banky se k jednání rady odmítli vyjádřit. Pouze uvedli, že vláda zveřejní prohlášení po svém zasedání, které má začít ve 20:00 místního času.

Generální ředitel banky Pireaus Anthimos Thomopulos při odchodu ze zasedání rady pro finanční stabilitu na otázku novinářů, zda se banky v pondělí otevřou, odpověděl \"ne\".

Ministr financí Janis Varufakis dnes připustil, že vláda bude zvažovat zda v pondělí zavře banky a zavede kontrolu kapitálu, tedy omezí výběry hotovosti a bankovní transakce. Doposud však vláda popírala, že by se k takovému kroku chystala a ministerstvo financí uvedlo, že takový krok by byl v rozporu s konceptem měnové unie.

Řecké banky jsou nyní pod tlakem kvůli kolapsu jednání mezi Aténami a jejich věřiteli o dohodě, v rámci které mělo Řecko získat peníze ze záchranného programu výměnou za reformy.

Obavy o další budoucnost Řecka způsobily, že Řekové začali v sobotu masivně vybírat peníze z bankomatů. Podle odhadů mohli do sobotního odpoledne vybrat 600 až 700 milionů eur. Očekává se, že Řekové budou v masivních výběrech hotovosti z bank pokračovat i v pondělí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK