Spuštění 2.bloku elektrárny Temelín se posunulo na konec července

29.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 29. června (ČTK) - Odstávka druhého bloku jaderné elektrárny Temelín potrvá až do konce července, tedy zhruba o dva týdny déle, než dosud energetici předpokládali. Pokračuje oprava jednoho z parogenerátorů. ČTK to dnes sdělil mluvčí elektrárny Marek Sviták. Lhůta pro spuštění druhého bloku se posunula už několikrát. Plánovaná odstávka, která začala 18. dubna, měla původně skončit v polovině června. Od 10. července bude navíc kvůli výměně paliva odstaven také první ze dvou bloků.

\"V návaznosti na dosud provedené kontroly byla zpřesněna délka odstávky druhého bloku pro opravu parogenerátoru na čtyři týdny. Obnovení výroby elektřiny tak aktuálně vychází na závěr července,\" uvedl Sviták. Podle mluvčího bylo v těsné blízkosti drenážních systémů, které se podílejí na opravě parogenerátoru, neměřeno podobné záření, jakému jsou vystaveni pasažéři dálkových letů. \"Mimo technologii elektrárny se radioaktivní látky nedostaly,\" dodal Sviták.

Součástí odstávkových prací druhého bloku budou také kontroly zbývajících tří parogenerátorů. Zvažuje se i vyvezení dalšího kontejneru s použitým palivem, uvedl mluvčí. Odstávku vedle opravy parogenerátoru prodloužilo také neplánované čištění a vysušování některých komponent víka reaktoru. Experti v době přerušení provozu druhého bloku vyměnili čtvrtinu paliva, zmodernizovali turbínu a udělali další úpravy vyplývající ze zátěžových testů EU po havárii v jaderné elektrárně Fukušima.

Reaktor prvního bloku nyní pracuje na 96 procent, jeho výkon se bude postupně snižovat. Cílem odstávky plánované od 10. července je výměna čtvrtiny paliva. Odstávka je plánována do konce srpna.

Oba výrobní bloky současně byly v Temelíně mimo provoz už několikrát. Například loni v červenci v době pravidelné odstávky prvního bloku museli energetici odpojit druhý blok kvůli poruše. Elektrárna tak týden nedodávala elektřinu do rozvodné sítě.

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. V současnosti je největším zdrojem výroby elektřiny v České republice. Svojí produkcí kryje pětinu české spotřeby. V roce 2014 vyrobila 14,95 miliardy kWh elektrické energie, od počátku roku 7,304 miliardy kWh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK