Asijské akcie po pondělním propadu mírně oživily, euro ale klesá

30.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio/Hongkong 30. června (ČTK) - Asijské akciové trhy dnes převážně zpevnily, a smazaly tak část pondělních ztrát způsobených eskalací řecké dluhové krize. Euro však znovu oslabuje a investoři se stále obávají, že problémy Řecka by se mohly rozšířit do dalších zemí, jejichž finance nejsou v nejlepším stavu.

Index tokijské burzy Nikkei 225 si dnes vzrostl o 0,56 procenta na 20.222,75 bodu, a smazal tak část ztrát z pondělí, kdy spadl na letošní minimum. Podobně jihokorejský index Kospi přidal 0,64 procenta a uzavřel na 2073,66 bodu. Hlavní index hongkongské burzy Hang Seng krátce před koncem obchodování přidával 1,4 procenta na 26.325 bodů.

Výrazné zisky měl index čínských akcií Shanghai Composite. Zpočátku sice oslaboval, krátce před koncem obchodování ale přidával více než pět procent a byl na zhruba 4260 bodech.

Podle zdroje agentury Reuters z řecké vlády dnes Atény neuhradí Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) splátku zhruba 1,6 miliardy eur (téměř 44 miliard Kč). Šéfka fondu Christine Lagardeová tento měsíc uvedla, že pokud Řecko peníze nezaplatí, bude to znamenat platební neschopnost.

Situace kolem Řecka se zdramatizovala poté, co premiér Alexis Tsipras o víkendu vyhlásil na 5. července referendum o plánech mezinárodních věřitelů na řešení dluhové krize. Eurozóna poté zamítla další prodloužení záchranného programu pro Řecko, který má vypršet už dnes. Evropská centrální banka (ECB) navíc nezvýšila nouzové financování pro řecké banky, které proto Atény na týden uzavřely. Mimo provoz je nyní rovněž akciová burza v Aténách.

Akciové trhy v eurozóně v pondělí utrpěly nejprudší jednodenní pokles od roku 2011. Výprodej na evropských burzách nicméně podle agentury Reuters nedosáhl úrovně signalizující paniku investorů. Od začátku roku navíc evropské akcie vykazují zhruba desetiprocentní nárůst a zůstávají nedaleko sedmiletých maxim. Americké akcie v pondělí kvůli Řecku prožily nejhorší den v letošním roce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK