Řecko kvůli důchodcům znovuotevře tisícovku bankovních poboček

30.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 30. června (ČTK) - Řecko ve středu obnoví provoz tisícovky bankovních poboček kvůli penzistům, kteří nepoužívají platební karty umožňující výběr peněz z bankomatů. Oznámilo to dnes tamní ministerstvo financí. Důchodci si tento týden budou moci vybrat maximálně 120 eur (zhruba 3300 Kč) na osobu. Pro ostatní účely by měly banky zůstat zavřené minimálně do pondělí, napsala agentura Reuters.

 

Uzavření bank je součástí opatření omezujících pohyb kapitálu. K těm vláda tento týden přikročila poté, co Evropská centrální banka (ECB) přestala navyšovat nouzové financování pro řecké banky.

Řekové mohou po uzavření bank vybírat peníze z bankomatů, denní limit pro jednu kartu byl stanoven na 60 eur (zhruba 1600 Kč). Mnozí starší lidé však platební karty nepoužívají, a nemohou si tak z bankomatů vybrat své důchody, píše Reuters.

Situace kolem Řecka se zdramatizovala poté, co premiér Alexis Tsipras o víkendu vyhlásil na 5. července referendum o plánech mezinárodních věřitelů na řešení dluhové krize. Eurozóna poté zamítla další prodloužení záchranného programu pro Řecko, který má vypršet už dnes.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK