Juncker prý učinil krachujícímu Řecku poslední návrh na dohodu

30.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény/Brusel 30. června (ČTK) - Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker učinil na poslední chvíli nový návrh, jak odblokovat peníze ze záchranného programu pro Řecko, a umožnit tak, že se země vyhne platební neschopnosti. Juncker podle zdrojů agentury Reuters navrhl, že pokud premiér Alexis Tsipras zašle písemný souhlas s podmínkami, svolá Juncker ještě dnes mimořádné zasedání ministrů financí eurozóny. Podle zdrojů z řecké vlády ale Tsipras podmínky věřitelů dál odmítá.

Situace kolem Řecka se zdramatizovala poté, co Tsipras podmínil dohodu s věřiteli referendem, které se bude konat tuto neděli. Eurozóna poté zamítla další prodloužení záchranného programu pro Řecko, který má vypršet už dnes. Evropská centrální banka (ECB) navíc přestala zvyšovat nouzové financování (ELA) pro řecké banky, což Atény přinutilo banky na týden uzavřít.

Podle zdroje agentury Reuters z řecké vlády dnes Atény neuhradí Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) splátku zhruba 1,6 miliardy eur (téměř 44 miliard Kč). Šéfka fondu Christine Lagardeová už dříve uvedla, že pokud Řecko peníze nezaplatí, bude to hned znamenat platební neschopnost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK