ČSÚ zhoršil údaje o HDP, v 1. čtvrtletí rostl o 4,0 pct.

30.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. června (ČTK) - Česká ekonomika v letošním 1. čtvrtletí vzrostla podle zpřesněného odhadu meziročně o 4,0 procenta, o dvě desetiny procentního bodu méně oproti odhadu z konce května. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). ČSÚ snížil i odhad mezičtvrtletního růstu z původních 3,1 procenta na 2,5 procenta. Na změnu odhadu měly podle úřadu zásadní vliv zpřesněné údaje o dani z přidané hodnoty.

Stále však jde podle údajů ČSÚ o nejvýraznější meziroční růst hrubého domácího produktu od roku 2007 a rekordní mezičtvrtletní růst.

Stoupla také hrubá přidaná hodnota, a to meziročně o 3,5 procenta a mezičtvrtletně o 1,3 procenta. \"Příznivý hospodářský vývoj se projevil napříč celou tuzemskou ekonomikou. Meziročně rostla nejen většina odvětví průmyslu, ale také podnikové služby napojené na rozvoj ostatních odvětví,\" sdělili statistici.

Na výdajové straně táhla růst HDP podle ČSÚ zahraniční poptávka, ale také zvýšená domácí investiční aktivita a rostoucí spotřeba domácností. Výdaje na konečnou spotřebu vzrostly meziročně o 2,8 procenta a mezičtvrtletně o 0,9 procenta. Výdaje na konečnou spotřebu domácností se oproti předchozímu roku zvýšily o 2,9 procenta, v porovnání s předchozím čtvrtletím o 1,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK