Evropské stavebnictví vzroste o 1,9 procenta, české ještě více

30.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. června (ČTK) - Evropské stavebnictví letos vzroste o 1,9 procenta, stavební produkce v 19 sledovaných evropských zemí dosáhne 1,366 bilionu eur (37,22 bilionu Kč). Naváže tak na loňský meziroční růst o 1,2 procenta, první po sedmiletém propadu. Vyplývá to z nejnovější prognózy oborového sdružení Euroconstruct, kterou ČTK poskytla jeho členská firma ÚRS Praha. Evropské sdružení také výrazně zlepšilo výhled českých stavařů.

V Česku poroste sektor podle sdružení ještě rychleji, do roku 2017 průměrně o 4,6 procenta ročně. Česko tak patří spolu s Velkou Británií, Polskem a Irskem mezi čtveřici zemí, kde stavebnictví poroste nejvíce. České stavebnictví potáhne hlavně bytová výstavba včetně rekonstrukcí, která by měla v následujících letech růst meziročně průměrně o 6,4 procenta. O 5,7 procenta ročně se zvýší i objem inženýrských staveb a nebytový sektor poroste o 3,2 procenta. Podle dnešních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) rostlo v letošním 1. čtvrtletí stavebnictví meziročně o 2,1 procenta a mezičtvrtletně o 1,9 procenta.

Stavebnictví všech 19 zemí sdružených v Euroconstructu potáhne vzhůru hlavně nová výstavba, která do roku 2017 vzroste o 10,1 procenta. Proti tomu rekonstrukce porostou o 4,2 procenta, což je o něco pomalejší růst, než sdružení odhadovalo ještě před půl rokem.

Tahounem trhu bude i v následujících letech střední a východní Evropa. \"Euroconstruct odhaduje, že růst bytové výstavby v zemích střední a východní Evropy dosáhne 4,3 procenta, což je dvojnásobná hodnota v porovnání se zeměmi západní Evropy. Průměrný růst v nebytovém sektoru v zemích středovýchodní Evropy bude 3,6 procenta, což je rovněž mnohem vyšší hodnota v porovnání se zeměmi západní Evropy, kde se očekává růst o 2,1 procenta,\" uvedlo sdružení.

Úroveň stavební produkce všech 19 zemí by měla v roce 2017 dosáhnout 1,436 bilionu eur (39,12 bilionu korun). \"To je stále hluboko pod úrovní před krizí, v porovnání s rokem 2007 je to o 14 procent méně,\" upozornil Euroconstruct. Loňský návrat k růstu podle sdružení způsobilo několik faktorů - pokles cen ropy, podstatné oslabení eura a přetrvávající nízké úrokové sazby pro financování.

Euroconstruct je evropským sdružením 19 specializovaných výzkumných organizací, které funguje od roku 1975. Pravidelně vydává aktualizované odhady krátkodobého a střednědobého vývoje na evropských trzích. Členskými státy sdružení je 19 evropských zemí včetně Česka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK