Ochrana povodí Bečvy bude stát 1,3 miliardy korun, dozví se vláda

30.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. června (ČTK) - První etapa výstavby protipovodňových opatření v povodí řeky Bečvy bude stát 1,3 miliardy korun, většina staveb by měla být dokončená do konce roku 2022. Vyplývá to z materiálu, který na středeční jednání vlády přinese ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Peníze mají jít z resortního dotačního programu Podpora prevence před povodněmi.

Dalších 760 milionů korun na takzvané přírodě blízká opatření, která by měla zmírnit účinek povodní, by se mělo najít v dotačním programu ministerstva životního prostředí. Povodí Moravy zatím stavbu nezahájilo, protože nebyla schválena finální verze studie Živá Bečva, kterou v roce 2011 zadával spolek Unie pro řeku Moravu.

Materiál navrhuje, aby stát také začal řešit majetkoprávní vypořádání s majiteli nemovitostí kvůli budoucí výstavbě vodního díla Teplice. Výkup staveb bude podle materiálu stát 680 milionů korun bez DPH, samotná stavba vodního díla dalších 2,69 miliardy korun, náklady se mají hradit ze státního rozpočtu. To by mělo zabezpečit ochranu před více než stoletou vodou, tedy podobné síly, jako postihla ČR v roce 1997. Návrh, podle kterého by se vypořádání s vlastníky řešilo, má být vládě předložen do konce října.

Povodí Moravy vládě také navrhuje, aby vodní dílo Teplice přejmenovala na Skalička, protože původní název vznikal v padesátých letech minulého století, kdy měla stát na jiném místě. Retenční objem nádrže při maximální hladině by byl 35 milionů kubíků.

Další zprávu o průběhu výstavby protipovodňových opatření by měla vláda dostat do konce května 2019.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK