Eurozóna bude jednat o nových řeckých návrzích dohody ve středu

30.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 30. června (ČTK) - Ministři financí eurozóny budou o Řecku jednat prostřednictvím telekonference i ve středu. Oznámil to dnes večer předseda euroskupiny Jeroen Dijsselbloem. Atény podle něj předloží podrobnosti ke svému dnešnímu návrhu na nový program pomoci pro zadluženou zemi. Dijsselbloem ale upozornil, že podmínky pro Řecko mohou být tvrdší. Při dnešní telekonferenci se ministři seznámili s první variantou řeckého návrhu.

Řecko požaduje dvouletou dohodu se záchranným fondem eurozóny a souběžnou restrukturalizaci svého dluhu. Hodnota této finanční pomoci má podle všeho dosahovat 29,1 miliardy eur (794 miliard Kč).

Atény již v minulosti upozorňovaly, že by si přály dohodu o třech částech, z nichž jednou by měla být výměna řeckých dluhopisů za 27 miliard eur, které má v držení Evropská centrální banka a která by se mohla uskutečnit právě prostřednictvím Evropského stabilizačního mechanismu. Jako další dva pilíře si Řekové přejí restrukturalizaci dluhu a program hospodářského rozvoje pro roky 2016-2021.

Dneškem končí dobíhající druhý záchranný program pro Řecko, na jehož prodloužení se Atény se svými věřiteli nedokázaly dohodnout. Přicházejí tak o zbývajících 7,2 miliardy eur pomoci (téměř 200 miliard Kč) a také o skoro 11 miliard eur z připravených půjček určených na záchranu řeckých bank.

Ministři eurozóny při dnešní telekonferenci podle očekávání odmítli prodloužení tohoto programu na žádost Řecka o několik dnů kvůli hrozícím finančním výpadkům a kvůli referendu v zemi o přijetí podmínek věřitelů naplánovaného na neděli. Zdůvodnili to mimo jiné tím, že prodloužení by musely schvalovat některé parlamenty evropských zemí, což není už technicky proveditelné.

Atény měly také do dnešního dne zaplatit Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) splátku dluhu ve výši 1,6 miliardy eur, ale neučinily tak.

Maltský premiér Joseph Muscat dnes řekl svým poslancům, že Řecko by bylo ochotné pozastavit nedělní referendum, pokud by bylo dosaženo dohody vyhovující Aténám.

\"Jsou připraveni pozastavit referendum nebo požádat lidi, aby hlasovali \'ano\', místo \'ne\', pokud by na stole byl balík, s nímž by mohli souhlasit,\" řekl Muscat. Premiér dodal, že poslední nabídka Řecka by mohla být buď průlomová, nebo se projevit pouze jako taktika na získání více času.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK