Rusko a Ukrajina se nedohodly na dodávkách plynu pro 3. čtvrtletí

30.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 30. června (ČTK) - Rusko a Ukrajina se dnes nedohodly na dodávkách plynu pro třetí čtvrtletí. Oznámil to ukrajinský ministr pro energetiku Volodymyr Demčyšyn. Další třístranné jednání mezi Ukrajinou, Ruskem a Evropskou unií se mají uskutečnit v září, napsala agentura Reuters.

Ukrajinská plynárenská skupina Naftogaz přestane od středy nakupovat plyn od Gazpromu. Nákupy plynu se obnoví, až budou dojednány nové podmínky dodávek. Tranzit plynu do Evropy přes Ukrajinu by toto rozhodnutí nemělo ovlivnit.

Ruský premiér Dmitrij Medveděv v pondělí oznámil, že Rusko nabídne Ukrajině slevu na dodávky plynu ve třetím čtvrtletí 40 dolarů (více než 980 Kč) na 1000 metrů krychlových. Cena za dodávky by tak měla činit 247 dolarů za 1000 metrů krychlových, což je zhruba stejně, jako platila Ukrajina doposud. Až do konce druhého čtvrtletí však měla Ukrajina od Ruska slevu ve výši 100 dolarů za 1000 metrů krychlových.

Demčyšyn před začátkem dnešního jednání uvedl, že Ukrajině sleva nestačí. Ruský ministr pro energetiku Alexandr Novak po schůzce dodal, že nevidí potřebu poskytnout Ukrajině vyšší slevu než 40 dolarů.

Zástupce EU, komisař pro energetickou unii Maroš Šefčovič, po schůzce uvedl, že obě země jsou daleko od dohody. Evropská komise se chystá předložit návrhy dalšího postupu.

Evropa kryje asi třetinu své spotřeby ruským plynem, který je zhruba z poloviny přepravován přes Ukrajinu. Kvůli cenovým sporům Gazprom zavřel Kyjevu kohoutek s plynem v zimě 2005-2006 a 2008-2009, což postihlo i dodávky evropským odběratelům.

Ruský dodavatel plynu Gazprom podle agentur žádá na třetí čtvrtletí od Ukrajiny 287,15 dolaru za tisíc metrů krychlových plynu, na čtvrté čtvrtletí pak 262,5 dolaru. Ukrajinci platili ve druhém čtvrtletí 247,2 dolaru za tisíc kubíků.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK