Skončila platnost záchranného programu pro Řecko

01.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény/Brusel 1. července (ČTK) - Skončila platnost záchranného programu pro Řecko. Země současně ještě v úterý potvrdila, že do 30. června neuhradila splatnou část dluhu Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) a požádala o více času na uhrazení dlužné splátky. Šéfka MMF Christine Lagardeová však již předtím uvedla, že fond termín neprodlouží. Řecko je tak v platební neschopnosti.

Řecko se do konce června nedohodlo se svými věřiteli na prodloužení záchranného programu a uvolnění zbývajících peněz ze slíbeného záchranného úvěru a další osud těžce zadlužené země je zatím nejistý. V úterý Řecko předložilo mezinárodním věřitelům nový návrh, na jehož základě chce získat další finanční pomoc v hodnotě 29,1 miliardy eur (794 miliard Kč). Atény žádaly několikadenní prodloužení stávajícího mezinárodního záchranného programu a nový dvouletý program financování a restrukturalizace dluhu. První požadavek, tedy prodloužení programu, věřitelé odmítli jako technicky již neproveditelný, u druhého požadují podrobnosti, zejména co výměnou nabízí Řecko. Zabývat se jím hodlají již dnes, ale fakticky reagovat chtějí až po výsledcích nedělního řeckého referenda o spolupráci s věřiteli.

Řecko se v roce 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a od té doby zemi drží nad vodou zahraniční věřitelé, tedy partneři z Evropské unie, Evropská centrální banka, a MMF. Řecko od věřitelů dostalo ve dvou kolech slíbeno 240 miliard eur. Státní dluh Řecka dosahuje asi 320 miliard eur a je druhý největší na světě za Japonskem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK