Akcie v USA díky naději na řešení řecké krize rostly, euro kleslo

01.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. července (ČTK) - Americké akcie v úterý oživily z pondělního propadu způsobeného eskalující krizí v Řecku. Přispěly k tomu naděje, že by se Řecko mohlo nakonec dohodnout se svými věřiteli a zůstat v eurozóně.

V závěru obchodování index Dow Jones stoupl o 23,16 bodu, tedy 0,13 procenta, na 17.619,51 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 vzrostl o 5,48 bodu, neboli 0,27 procenta, na 2063,12 bodu. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 28,4 bodu, čili 0,57 procenta, na 4986,87 bodu. V pondělí indexy utrpěly více než dvouprocentní ztráty a zažily nejhlubší propad v tomto roce.

Všechny tři indexy za celý měsíc klesly. Dow Jones oslabil i za celé první pololetí. Index S&P 500 vykázal za druhé čtvrtletí první čtvrtletní pokles za deset čtvrtletí, Nasdaq však za celé čtvrtletí vzrostl, a to již desáté čtvrtletí za sebou.

Evropská komise na poslední chvíli předložila Řecku nový návrh jako poslední pokus o dohodu před úterním vypršením platnosti záchranného programu eurozóny. Svůj návrh předložilo i Řecko. Ministři financí eurozóny jednali o řecké krizi ještě večer v rámci telekonference, kdy se se seznámili s první variantou řeckého návrhu, nic však nerozhodli. Další telekonference se má uskutečnit dnes.

Dramatické zprávy z Řecka zastínily i příznivé statistické údaje z USA. Ceny rodinných domů v dubnu rostly, i když pomaleji, než se čekalo. Spotřebitelská důvěra se zlepšila více, než čekali analytici.

Sedm z deseti oborových indexů S&P 500 posílilo. Pouze mírně oslabily poskytovatelé telekomunikačních služeb, energetické firmy a výrobci spotřebního zboží.

Euro v úterý oslabilo kvůli obavám investorů, že Řecko neuhradí splátku MMF a ocitne se v platební neschopnosti. Dolaru také pomohly úpravy pozic investorů před koncem měsíce a čtvrtletí. Euro k dolaru oslabilo o 0,8 procenta na 1,1148 USD, za celé čtvrtletí však stouplo o 3,9 procenta a zaznamenalo první růst za pět čtvrtletí a nejvyšší od třetího čtvrtletí 2013. Euro posílilo i za samotný červen.

Vůči jenu euro oslabilo o jedno procento na 136,28 JPY. Dolar k jenu klesl o 0,18 procenta na 122,32 JPY. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, stoupl o 0,73 procenta na 95,483 bodu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK