Euroskupina bude jednat o novém programu pomoci pro Řecko

01.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Atény 1. července (ČTK) - Ministři financí eurozóny, tzv. euroskupina, budou dnes jednat prostřednictvím telekonference o podrobnostech řeckého návrhu na nový program pomoci. Předseda euroskupiny Jeroen Dijsselbloem ale upozornil, že podmínky pro Řecko mohou být tvrdší.

Řecko požaduje dvouletou dohodu se záchranným fondem eurozóny a souběžnou restrukturalizaci svého dluhu. Hodnota této finanční pomoci má podle všeho dosahovat 29,1 miliardy eur (794 miliard Kč).

V úterý skončil druhý záchranný program pro Řecko, na jehož prodloužení se Atény se svými věřiteli nedokázaly dohodnout, a přišly tak o zbývajících 7,2 miliardy eur ze slíbeného záchranného úvěru a také o skoro 11 miliard eur z připravených půjček určených na záchranu řeckých bank.

Řecko také do úterní půlnoci neuhradilo Mezinárodnímu měnovému fondu splátku ve výši zhruba 1,5 miliardy eur. Země se tak ocitla v platební neschopnosti. Mluvčí MMF Gerry Rice potvrdil, že Řecko ještě v úterý požádalo o prodloužení termínu splátky, výkonná rada MMF však o této žádosti bude teprve jednat. Termín jednání MMF nezveřejnil.

Řecko se v roce 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a od té doby zemi drží nad vodou zahraniční věřitelé, tedy partneři z Evropské unie, Evropská centrální banka a MMF. Řecko od věřitelů dostalo ve dvou kolech slíbeno 240 miliard eur. Státní dluh Řecka dosahuje asi 320 miliard eur a je druhý největší na světě za Japonskem.

irl

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK