Na německé železnici nehrozí další stávky

01.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 1. července (zpravodaj ČTK) - Na německé železnici nehrozí další stávky. Odborový svaz strojvůdců (GDL) se dohodl s vedením dopravce Deutsche Bahn (DB) na nové kolektivní smlouvě. Dnes to oznámili durynský premiér Bodo Ramelow a braniborský expremiér Matthias Platzeck, kteří vedli zprostředkované jednání mezi odbory a dopravcem.

Platzeck na tiskové konferenci uvedl, že zástupci GDL a DB podepsali dohodu o smíru a kolektivní smlouvu v úterý večer. Vedení DB se v dokumentu zavázalo snížit týdenní pracovní dobu strojvůdců o hodinu na 38 hodin. Zároveň slíbilo přijmout 300 nových strojvůdců, aby omezilo velké množství přesčasů, které musejí zaměstnanci sloužit.

Strojvůdcům se také v nadcházejících 12 měsících ve dvou krocích zvýší plat celkem o 5,1 procenta. Nyní se průměrný roční plat strojvůdců pohybuje v závislosti na odpracovaných letech mezi 36.000 a 46.000 eury (990.000 a 1,25 milionu Kč).

Svaz GDL také prosadil, že může uzavírat kolektivní smlouvy i za další profesní skupiny, jejichž zástupci jsou jeho členy, zejména se jedná o průvodčí a personál jídelních vozů. Za tyto skupiny dosud vyjednávaly konkurenční odbory EVG. Vedení DB nicméně obhájilo svůj požadavek, aby zaměstnanci na stejných pozicích dostávali stejné mzdy a měli stejnou pracovní dobu bez ohledu na to, v jakých odborech se sdružují.

Spor mezi svazem GDL a vedením DB trval téměř rok. Odbory kvůli konfliktu uspořádaly celkem devět stávek, nejdelší z nich na počátku května trvala šest dní. Protestní akce pokaždé ochromily železniční dopravu v zemi a omezily i spojení Prahy s Berlínem.

Stávky zásadně postihly německou ekonomiku, protože železnici denně využívá 5,5 milionu cestujících a denně se po ní přepraví pětina nákladu, tedy 620.000 tun. Průmyslové svazy odhadly, že každý den stávky způsoboval německému hospodářství ztrátu 100 milionů eur (2,7 miliardy Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK