Řečtí penzisté oblehli banky, ty se otevřely výhradně pro ně

01.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény/Brusel 1. července (ČTK) - Tisíce řeckých důchodců dnes zaplavily banky, jejichž některé pobočky se otevřely výhradně pro ně. Penzisté si mohou vybrat 120 eur (3270 Kč) na týden, nejasné instrukce bank ale mezi nimi vyvolaly chaos. Řecké banky jsou jinak od pondělí zavřené z rozhodnutí vlády, která zavedla omezení kapitálových toků, omezila výběry z bankomatů a zakázala převod peněz do zahraničí.

Vláda v úterý oznámila, že obnoví provoz tisícovky bankovních poboček kvůli penzistům, kteří nepoužívají platební karty umožňující výběr peněz z bankomatů. Pro ostatní účely mají být banky zavřené minimálně do pondělí 6. července. Vláda k uzavření bank přistoupila poté, co vklady z nich mizely rekordním tempem a Evropská centrální banka (ECB) přestala řeckým finančním ústavům zvyšovat nouzové financování.

Některé banky oznámily v noci a některé až ráno, že budou zákazníky obsluhovat podle abecedy. Mnozí důchodci, kteří od časného rána čekali ve frontách, se tak nakonec dozvěděli, že se mají vrátit ve čtvrtek nebo v pátek.

Řekové mohou po uzavření bank vybírat peníze z bankomatů, denní limit pro jednu kartu byl stanoven na 60 eur. Mnozí starší lidé však platební karty nepoužívají.

Dnes budou o Řecku jednat ministři financí eurozóny, telekonferenci ale přesunuli z dopoledne až na 17:30 SELČ. Euroskupina má na programu nový návrh řecké vlády, která v úterý požádala eurozónu o nový záchranný program na dva roky a o zmírnění dluhu.

Německá kancléřka Angela Merkelová vyloučila jakoukoli dohodu před nedělním řeckým referendem o návrzích věřitelů. Francie je naopak pro dosažení dohody s Řeckem ještě před ním. \"Naším cílem je snažit se do poslední chvíle hledat, zda je možná dohoda, která by vedla k návratu stability v Řecku a ujistila Evropu a svět,\" řekl francouzský ministr financí Michel Sapin.

Mezinárodní měnový fond (MMF) v noci na dnešek potvrdil, že Řecko neuhradilo splatnou dlužnou částku 1,2 miliardy SDR (měnová a účetní jednotka MMF zvaná zvláštní práva čerpání), což podle aktuálního kurzu odpovídalo částce 1,51 miliardy eur (asi 41 miliard Kč). O půlnoci vypršel i prodloužený mezinárodní záchranný program pro zadlužené Řecko.

Nesplacení dluhu může mít pro zemi vážné dopady. Řecko je nyní odstřiženo od dalších financí od MMF a pokud nebude problém rychle vyřešen, může země přijít o hlasovací práva v MMF a v krajním případě být z organizace vyloučena. To se v sedmdesátileté historii měnového fondu \"podařilo\" dosud pouze jediné zemi, a tou bylo v polovině 50. let tehdejší komunistické Československo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK