FT: Tsipras ustoupil, přijme takřka všechny požadavky věřitelů

01.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény/Brusel 1. července (ČTK) - Řecký premiér Alexis Tsipras ustoupil mezinárodním věřitelům Řecka a slíbil jim přijetí takřka všech jejich posledních podmínek další finanční pomoci. Podle britského listu Financial Times to plyne z dopisu, který Tsipras v úterý večer zaslal Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF), Evropské centrální bance (ECB) a Evropské komisi. Dopis je rozvinutím nečekané úterní žádosti řecké vlády o třetí záchranný program v rozsahu 29,1 miliardy eur (793 miliard Kč) náhradou za program, jehož platnost právě skončila.

Tsipras \"přijme všechny podmínky věřitelů, které byly na stole o víkendu, jen s několika malými změnami\", píše se ve dvoustránkovém dopise, který britský list získal. Zpráva o ústupu řeckého premiéra vedla na finančních trzích ke zrychlenému oživení cen evropských akcií a dluhopisů zranitelných zemí eurozóny a také smazala ztráty eura proti ostatním měnám.

Tsiprasův dopis údajně slibuje, že Atény přijmou všechny navrhované změny systému daně z přidané hodnoty (DPH), až na zrušení slevy pro řecké ostrovy. V citlivé otázce úspor v důchodovém systému Tsipras pouze žádá, aby požadovaný sedmiletý postup prodlužování věku odchodu do penze na 67 let nezačal hned, ale až v říjnu. Požádal rovněž o možnost pomalejšího odstraňování příplatku pro nejchudší důchodce.

\"Helénská republika je připravena přijmout tuto dohodu s následujícími dodatky a vyjasněními jako součást prodloužení končícího (záchranného) programu, o který jsme požádali v úterý 30. června, \" píše se podle FT v dopise.

Dnes budou o Řecku jednat ministři financí eurozóny, telekonferenci ale přesunuli z dopoledne až na 17:30 SELČ. Euroskupina má na programu právě nový návrh řecké vlády, která v úterý požádala eurozónu o nový záchranný program na dva roky, jehož součástí by bylo i zmírnění řeckého dluhu.

Mezinárodní měnový fond (MMF) v noci na dnešek potvrdil, že Řecko neuhradilo splatnou dlužnou částku 1,2 miliardy SDR (měnová a účetní jednotka MMF zvaná zvláštní práva čerpání), což podle aktuálního kurzu odpovídalo částce 1,51 miliardy eur (asi 41 miliard Kč). O půlnoci vypršel i prodloužený mezinárodní záchranný program pro zadlužené Řecko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK