Vláda schválila minimální počet poboček České pošty

01.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. července (ČTK) - Vláda dnes schválila nařízení, které stanoví minimální počet poboček České pošty na 2100. Novinářům to řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Pošta má nyní 3200 poboček a neplánuje je rušit. Během deseti let chce dvě třetiny poboček převést na partnery.

Minimální počet provozovaných pošt vychází z kritérií pro dostupnost poštovních služeb, které stanovuje vyhláška k zákonu o poštovních službách. Nutnost stanovit i minimální počet poboček vládním nařízením zavedla v roce 2013 poslanecká novela poštovního zákona.

S nařízením nesouhlasí Svaz měst a obcí, který požaduje, aby stanovený minimální počet byl shodný s nynějším rozsahem pobočkové sítě. Podle Sdružení místních samospráv by schválení návrhu v současné podobě vedlo k rušení pošt zejména v malých obcích.

Ministři financí Babiš a vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se nedávno na jednání vlády střetli kvůli rozsahu kompenzací pro Českou poštu za poskytování tzv. univerzální služby. Ta mimo jiné zahrnuje i provoz ztrátových pošt. Vláda nakonec rozhodla, že pošta ze státního rozpočtu dostane letos až 700 milionů korun. V dalších letech maximální částka postupně klesne na 500 milionů korun ročně.

Česká pošta loni hospodařila se ziskem před zdaněním 241 milionů korun, což je meziroční pokles o pětinu. Letos očekává zisk 50 milionů korun, ale jen v případě kompenzace za univerzální službu. Podnik provozuje přes 1000 ztrátových poboček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK