Babiš: Eurozóna není s to řešit krizi Řecka,vítá, že ČR nemá euro

01.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. července (ČTK) - Eurozóna není schopna řešit krizi v Řecku. Novinářům to dnes řekl ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Je prý rád, že Česká republika není jejím členem. Odmítl nicméně názor, který nedávno zopakovala německá kancléřka Angela Merkelová, že krach eura povede k rozpadu Evropské unie.

\"Je vidět, že eurozóna není schopna to řešit,\" komentoval Babiš snahy zemí platících eurem nalézt východisko z finančních potíží Atén, které nesplatily dluh Mezinárodnímu měnovému fondu a vypršel jim prodloužený mezinárodní záchranný program.

Podle Babiše měla eurozóna zadlužení Řecka vyřešit už před pěti roky. \"Tehdy Řecko bylo de facto taky bankrot, ale tenkrát tam byli hlavními věřiteli soukromé banky a různí investoři. A 2010 se stalo, že ty soukromé investory nahradily státní instituce a přehodily ten dluh na daňové poplatníky členských států,\" uvedl ministr financí, který má dlouhodobě výhrady k přijetí eura v Česku.

Členové eurozóny nyní podle něj ručí za více než polovinu řeckého dluhu. \"Proto já jsem i rád, že nejsme členy eurozóny, protože podle mého názoru Řecko nikdy nepatřilo do eurozóny,\" poznamenal vicepremiér, který před nedávnem vyjádřil názor, že by Řecko mělo konečně zbankrotovat, aby se vyčistil prostor.

Před časem se Babiš také vyslovil pro vypsání nezávazného referenda o přijetí společné evropské měny, k němuž se Česko zavázalo při vstupu do EU. Dnes k tomu podotkl, že v tuto chvíli by určitě nedoporučoval euro přijímat.

Čeští politici se zatím neshodli ani na termínu, kdy by země mohla evropskou měnou začít platit. Současná vláda chce, aby se o tomto termínu rozhodlo nejpozději do roku 2020.

\"Taky nesouhlasím s názorem, že by to mohlo nějakým způsobem zapříčinit rozpad Evropské unie. Je plno států, které nejsou členy eurozóny,\" uvedl Babiš ve zjevné narážce na nedávné prohlášení Merkelové, že krachuje-li euro, zkrachuje EU. Podle ministra je v současnosti v eurozóně možná polovina členských zemí, které by nyní už nesplnily striktní podmínky nutné pro vstup do měnové unie. \"A teď si neví rady s tím, když nějaký stát kolabuje,\" dodal Babiš v narážce na Řecko.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK