Kažimír: Řecké banky by mohly znovuotevřít již bez eura

01.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 1. července (ČTK) - Pokud Řekové v nedělním referendu odmítnou reformy požadované mezinárodními věřiteli výměnou za další finanční pomoc, může se stát, že při znovuotevření řeckých bank již nebude řeckou měnou euro. Uvedl to dnes na svém twitterovém účtu slovenský ministr financí Peter Kažimír.

Kažimír neočekává, že dnešní zasedání ministrů financí eurozóny přinese nějaké přelomové rozhodnutí ohledně Řecka. Průlom by podle něj mohl nastat například v případě, že by řecká vláda začala podporovat schválení požadavků věřitelů v referendu, nebo kdyby celé referendum zrušila.

List Financial Times dnes informoval o dopisu, ve kterém řecký premiér Alexis Tsipras slibuje přijetí téměř všech podmínek věřitelů. Dopis je prý rozvinutím nečekané úterní žádosti řecké vlády o třetí záchranný balík v rozsahu 29,1 miliardy eur (téměř 800 miliard Kč). Německo však dalo najevo, že hodlá s dalším postupem počkat na výsledek nedělního referenda.

Tsipras ohlásil rozhodnutí uskutečnit referendum minulý týden. Eurozóna poté zamítla další prodloužení záchranného programu pro Řecko, který tak v úterý vypršel. Evropská centrální banka (ECB) navíc přestala zvyšovat nouzové financování (ELA) pro řecké banky, což Atény přinutilo finanční ústavy od pondělí zavřít. Řecko se navíc v noci na dnešek stalo první vyspělou zemí, která nesplatila Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) včas dlužnou splátku.

pmh hab

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK