Německý průmysl prý začíná podporovat odchod Řecka z eurozóny

01.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 1. července (ČTK) - Německý průmysl začíná volat po odchodu Řecka z eurozóny. Německé průmyslové podniky již omezily své aktivity v Řecku a nyní se obávají, že pokračování krize by mohlo narušit čerstvé ekonomické zotavování ve zbytku Evropy, napsala dnes agentura Reuters.

\"Řecký odchod z eurozóny už nemusí být tabu,\" uvedl šéf vlivného německého sdružení automobilového průmyslu VDA Matthias Wissmann. Kdyby byl grexit spojen s uvážlivou strategií budoucích kroků ze strany eurozóny, mohl by podle něj dokonce přispět ke stabilizaci měnové unie. \"Trhy potřebují spolehlivost,\" citoval Reuters Wissmana, který působí též ve vedení Svazu německého průmyslu (BDI).

Skupina se ve svých názorech obvykle neodchyluje od vládní linie. Záblesk rozdílného pohledu na věc, který je podle Reuters nyní možné pozorovat, jde ruku v ruce s rostoucím přesvědčením, že v klubu zemí s eurem by Řecko nemusela být schopna udržet ani německá kancléřka Angela Merkelová.

\"Naše kolektivní úsilí musí být vynaloženo na spořádaný odchod Řecka z eurozóny,\" uvedl svaz Familienunternehmer, který zastupuje 180.000 německých rodinných firem, jež jsou páteří největší evropské ekonomiky.

Celkový objem německého vývozu do Řecka loni dosáhl pouze pěti miliard eur. Představoval tak méně než půl procenta celkového německého exportu. V pořadí německých vývozních partnerů sestoupilo Řecko ze 34. na 38 příčku.

Obavy, že řecký odchod z eurozóny by mohl vyvolat chaos na trzích, začínají ustupovat před strachem, že pokračující nejistota ohrozí ekonomické zotavování ve Španělsku, Portugalsku a Irsku, kam v minulosti také zamířily peníze mezinárodních věřitelů, ale i v Německu.

Změny postoje odrážejí i skutečnost, že německé firmy v minulých letech snížily své riziko spojené s působením v Řecku. Z německých firem je riziku v souvislosti s řeckými aktivitami nejvíce vystaven Deutsche Telekom (DT), který vlastní 40 procent v největší řecké telekomunikační firmě OTE. DT jeho podíl vyšel na 4,2 miliardy eur, 2,6 miliardy eur již odepsal. Řeckou firmu prý řídí jako samostatný podnik.

Aktivity omezil ale i konglomerát Siemens, který je v Řecku aktivní od roku 1900.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK