Ceny ropy po údajích o zásobách v USA klesají

01.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. července (ČTK) - Světové ceny ropy dnes klesly a americká ropa má namířeno k největšímu dennímu propadu od května. Investoři reagují na zprávy o stavu amerických zásob této suroviny, které se poprvé po dvou měsících zvýšily. Vliv na trh s ropou měl i pevnější dolar, obnovené úsilí dosáhnout dohody o íránském jaderném programu a zprávy o těžbě ropy v zemích OPEC.

Cena severomořské ropy Brent ztrácela v 17:40 SELČ rovný dolar, tedy 1,7 procenta a pohybovala se kolem 62,60 USD za barel. Americká lehká ropa WTI byla na 57,61 USD, tedy 1,86 dolaru pod úterním závěrem, a ztrácela tak zhruba tři procenta. Tak velký propad v jediném dni zaznamenala naposledy 19. května. V úterý ceny ropy na obou stranách Atlantiku stouply.

Zásoby ropy v USA se minulý týden zvýšily, což se stalo poprvé od dubna a navzdory očekáváním analytiků, uvedl vládní Úřad pro energetické informace (EIA). Zásoby benzínu ale klesly, což poukazuje na solidní poptávku po pohonných hmotách v době letní motoristické sezóny v USA.

Dolar dnes v souvislosti s řeckou krizí vzrostl vůči euru. Silný dolar zdražuje investorům v jiných měnách nákupy dolarových komodit, jako je ropa, což tlačí dolů poptávku.

Velmoci a Írán se dohodly na tom, že jednání o íránském jaderném programu budou pokračovat do 7. července, přestože původní lhůta pro uzavření dohody měla vypršet v úterý. Dohoda by mohla ukončit sankce na vývoz íránské ropy, což by mohlo zvýšit přebytek suroviny na globálním trhu.

Průzkum agentury Reuters navíc v úterý ukázal, že produkce ropy v zemích OPEC stoupla v červnu na tříleté maximum 31,6 milionu barelů denně.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 62,59 63,59 New York - Nymex WTI srpen 57,61 59,47

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK