Superb Combi si tři měsíce před uvedením objednalo 500 lidí

01.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tegernsee 1. července (zvláštní zpravodaj ČTK) - Škoda Auto zaznamenala tři měsíce před zahájením prodeje 500 závazných objednávek verze Combi nové generace modelu Superb. Celkem si Superb včetně provedení liftback, která již je v prodeji, objednaly 3000 zákazníků a tisícovka již s vozem odjela. Při prezentaci Superbu Combi to dnes ČTK řekl ředitel prodejní organizace Škody pro ČR Luboš Vlček. Combi přijde na český trh 19. září po autosalonu ve Frankfurtu.

\"Celkově letos očekáváme prodej kolem 5500 Superbů, což je zhruba desetinový nárůst proti loňsku,\" uvedl Vlček. Varianta Combi se má na prodejích podílet více než polovinou. U předchozí generace Superbu podíl přesahoval 60 procent. \"Je to způsobeno zájmem o velmi povedený liftback,\" doplnil Vlček s tím, že v absolutních číslech letos poroste prodej obou variant.

Český trh je zájmem o vozy v provedení kombi výjimečný. Celosvětový podíl Combi u Superbu je zhruba 35 procent. O kombi škodovky je výrazný zájem i v Německu, v Rakousku, ve Švýcarsku nebo ve Skandinávii.

Za prvních pět měsíců roku Škoda v Česku prodala 1140 vozů Superb převážně předchozí generace. To je meziroční pokles o 3,5 procenta. Důvodem poklesu je příchod nového Superbu. Novým Superbem už jezdí prezident Miloš Zeman, tento týden jej převezme kardinál Dominik Duka a podle Vlčka o něj projevili zájem další tři vysocí ústavní činitelé.

\"Díky vyšší tuhosti karoserie je Combi z hlediska jízdních vlastností ještě o kousek povedenější než liftback, a to především při opravdu dynamické jízdě při zachování komfortního naladění nové generace Superbu. Z hlediska prostoru pak díky karoserii typu kombi nabízí o něco více místa pro hlavy cestujících na zadních sedadlech. Ale už liftback poskytuje nadbytek prostoru i ve srovnání s vozy vyšších tříd,\" řekl ČTK po testovacích jízdách motoristický odborník Petr Jansa.

Nový Superb má objem zavazadlového prostoru 660 litrů, což je o 27 litrů více než u předchozí generace. Po sklopení opěradel zadních sedadel vzroste objem zavazadlového prostoru až na 1950 litrů. To je víc než nabízí všichni přímí konkurenti. Vůz bude vybaven celkem pěti benzinovými motory TSI a třemi naftovými agregáty. Benzinové motory mají výkon až 280 koní a naftové agregáty 190 koní.

Superb patří do střední třídy, Škoda má ale ambice třetí generací tohoto vozu konkurovat vozům o třídu výš. Nový Superb jako první Škoda nabízí adaptivní podvozek s pěti volitelnými jízdními režimy, třízónovou klimatizaci, zadní parkovací kameru, elektrickou parkovací brzdu nebo připojení vozu k internetu prostřednictvím sítě LTE a vytvoření Wi-Fi sítě pro další zařízení. V doplňkové výbavě je panoramatická střecha nebo možnost otevřít kufr pohybem nohy pod nárazníkem.

Základní varianta Superbu Combi, která bude začínat na 629.900 Kč, bude vybavená benzinovým čtyřválcem 1,4 TSI o výkonu 150 koní. Konkurenční Ford Mondeo v provedení kombi s motorem 1,5 Ecoboost o výkonu 160 koní začíná na 641.990 Kč, Volkswagen Passat Variant 1,4 TSI se 125 koňmi se prodává od 672.900 Kč a Opel nabízí svou Insignii Sports Tourer s motorem 1,8 o výkonu 140 koní od 564.900 Kč.

Verzi kombi nabízí výrobce pro svůj vrcholný model Škoda od roku 2009 a dosud prodala více než 200.000 aut. Nový Superb Combi začal v červnu vyrábět závod Škody v Kvasinách na Rychnovsku.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK