Americké akcie ve středu posílily, dolar rostl

02.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. července (ČTK) - Akcie ve Spojených státech ve středu posílily. Energetické akcie však kvůli poklesu cen ropy klesly a na trhu přetrvává nejistota, protože zatím nejsou vidět jasné signály možného řešení řecké dluhové krize.

V závěru obchodování index Dow Jones stoupl o 138,4 bodu, tedy 0,79 procenta, na 17.757,91 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 zpevnil o 14,31 bodu, neboli 0,69 procenta, na 2077,42 bodu. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 26,26 bodu, čili 0,53 procenta, na 5013,12 bodu.

Index S&P energetického sektoru klesl o 1,3 procenta. Energetické firmy stáhl dolů největší propad cen ropy od dubna. Analytiky překvapila zpráva, že zásoby ropy v USA v uplynulém týdnu poprvé po více než dvou měsících rostly.

Evropská centrální banka ponechala beze změny strop úvěrů z programu nouzového financování pro řecké banky. Udržuje tak tlak na řecké banky, kterým hrozí, že by se mohly ocitnout bez hotovosti. Banky v Řecku jsou od pondělí až do konce týdne zavřené.

Naděje na uzavření dohody o řeckém dluhu pomohla na počátku obchodování k výraznějšímu růstu. Avšak během dne se začala pomalu vytrácet. Akcie si však své zisky udržely.

Mnoho investorů se také drželo zpátky před dnešním zveřejněním zprávy o vývoji nezaměstnanosti v USA za červen a před prodlouženým víkendem v USA. Středeční zpráva ukázala, že soukromí zaměstnavatelé vytvořili v červnu 237.000 pracovních míst, nejvíce od prosince. Výdaje ve stavebnictví pak v květnu vzrostly na nejvyšší hodnotu za šest a půl roku.

Euro ve středu oslabilo vůči dolaru. Mohly za to příznivé statistické údaje z USA, které posílily naději, že centrální banka USA (Fed) zvýší v září úrokové sazby. Na euro má negativní dopad také situace v Řecku.

V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o 0,97 procenta na 1,1044 USD. Dolar k jenu vzrostl o 0,56 procenta na 123,18 JPY. Ke koši šesti předních světových měn dolar posílil o 0,87 procenta na 96,319 bodu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK