Zemědělci na Břeclavsku začali sklízet ozimý ječmen

02.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bulhary (Břeclavsko) 2. července (ČTK) - Jihomoravští zemědělci tento týden jako první začali se sklizní obilí, kombajny vjely na pole osetá ozimým ječmenem. Postupně přijde na řadu ozimá pšenice a jarní ječmen. Bude-li panovat v následujících dnech horké počasí, jaké předpovídají meteorologové, bude obilí velmi rychle dozrávat, řekl ČTK předseda Agrární komory na Břeclavsku a předseda Zemědělského družstva Bulhary Antonín Osička. Výnos zatím odhadovat nechce, v Bulharech by se však mohl pohybovat kolem průměru, podotkl.

Objem sklizeného obilí stejně jako v posledních letech ovlivňuje v jižní části jižní Moravy především nedostatek vody. \"Zrno je drobné, něco zasychá. Výnosy se budou lišit místo od místa. Kde je písčitá půda, bude úroda slabší, kde jsou těžší půdy, bude lepší,\" uvedl Osička.

Zmínil také, že lepší výnosy budou mít tam, kde začnou sklízet později, kde výnosy tolik neovlivní sucho, jako je Vyškovsko či úrodnější oblasti Blanenska. Naopak již začátkem června si hodně stěžovali pěstitelé ze Znojemska, které patří k nejsušším oblastem.

Sklizeň začala nejen v okolí Břeclavi, ale také v okolí Mikulova či Pohořelic, příští týden už vyjede do polí většina zemědělců z jižní části kraje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK