Míra nezaměstnanosti v USA klesla na sedmileté minimum 5,3 pct

02.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/New York 2. července (ČTK) - Americká ekonomika během června vytvořila asi 223.000 nových pracovních míst, což je o trochu méně, než čekali analytici. Míra nezaměstnanosti přitom klesla na sedmileté minimum 5,3 procenta z květnových 5,5 procenta. Vyplývá to z dnešní zprávy tamního ministerstva práce.

Údaje signalizují, že americký trh práce se vrací k plné síle. Data zároveň podporují očekávání, že americká centrální banka (Fed) by již v září mohla zahájit zvyšování úrokových sazeb. Agentura Reuters nicméně upozorňuje, že tvorba pracovních míst v červnu zpomalila z květnových asi 254.000 míst.

Červnový výsledek navíc mírně zaostal za očekáváním analytiků, kteří v průměru předpokládali, že vznikne asi 230.000 nových pracovních příležitostí. Za poklesem míry nezaměstnanosti stála především skutečnost, že mnozí lidé vzdali snahu o hledání práce, takže přestali být registrováni jako nezaměstnaní.

Fed od konce roku 2008 drží základní úrokovou sazbu na rekordně nízké úrovni nula až 0,25 procenta, aby tak podporoval hospodářský růst. Na červnovém zasedání naznačil, že díky dostatečně silnému zotavování ekonomiky ze zimního útlumu je pravděpodobné, že začne úroky zvyšovat ještě letos. Návrat k normalizaci měnové politiky Fed ale podmínil dalším zlepšováním trhu práce a jasnými známkami zvyšování inflace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK