Investice do komerčních nemovitostí vzrostly na 1,22 mld. eur

02.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. července (ČTK) - Realitní investoři nakoupili v letošním prvním pololetí v Česku komerční nemovitosti za více než 1,22 miliardy eur (33,74 miliardy Kč). V meziročním srovnání to je takřka dvojnásobek, sdělila dnes ČTK realitní poradenská společnost DTZ. Za celý rok by tak mohly změnit vlastníka nemovitosti až za rekordní tři miliardy eur (83 miliard korun).

Investoři se stejně jako v předešlých obdobích soustředili především na retailové nemovitosti, a to nejen v Praze. Dokládají to například transakce nákupních center Arkády Pankrác společností Atrium European RE (162 milionů eur, 4,48 miliardy korun) či Futurum Kolín, které koupila společnost CPI Group.

DTZ upozornila na to, že na český trh v letošním prvním pololetí vstoupil nový investor. \"Americký fond spravující soukromý kapitál Lone Star Funds koupil středoevropské portfolio AVIVA. To zahrnovalo kromě polských a slovenských nemovitostí také tři objekty v ČR, hlavně kanceláře a sklady,\" uvedla společnost DTZ s tím, že majitele změnilo ještě několik dalších multifunkčních budov v Praze a Ostravě.

Realitní poradenská společnost očekává, že v dalších měsících budou investory i přes limitovanou nabídku kvalitních nemovitostí přitahovat především pražské nákupní třídy. \"Do konce roku by se mohlo uzavřít také několik transakcí kancelářských budov v takzvaném segmentu value-add, který investorům nabízí možnosti zvýšení hodnoty aktivní správou či rekonstrukcí,\" dodala DTZ.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK