Dolar po údajích z trhu práce USA klesá k euru i dalším měnám

02.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 2. července (ČTK) - Americký dolar dnes na devizových trzích klesá k euru i dalším předním zahraničním měnám. Nejnovější údaje z amerického pracovního trhu posílila očekávání, že americká centrální banka (Fed) zvýší úrokové sazby až v příštím roce.

Euro k dolaru kolem 16:00 SELČ přidávalo 0,3 procenta na 1,10870 USD. Dolar se k japonskému jenu pohyboval prakticky beze změn na 123,05 JPY. Dolarový index, který měří výkonnost dolaru ke koši předních zahraniční měn, odepisoval 0,3 procenta na 96,054 bodu.

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že americká ekonomika během června vytvořila asi 223.000 nových pracovních míst, což je o trochu méně, než čekali analytici. Míra nezaměstnanosti klesla na sedmileté minimum 5,3 procenta. Úřad také upravil údaje za duben a květen. Ekonomika USA tak tehdy vytvořila méně míst, než se uvádělo původně.

\"Čísla jsou celkově neuspokojivá a vyvolávají otazník nad zářijovým a možná dokonce prosincovým zvýšením sazeb,\" uvedl podle Reuters šéf společnosti EverBank World Markets Chris Gaffney.

Dolar sice dnes vykazoval pokles, udržel se ale nad nejnižšími hodnotami ze středečního obchodování. Podle analytiků tlumí dnešní propad dolaru skutečnost, že účastníci trhu čekají na výsledek nedělního řeckého referenda a před pátečním svátkem v USA se jim nechce provádět riskantnější transakce.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK