Fiat Chrysler se stal v USA terčem kritiky kvůli svolávání aut

02.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 2. července (ČTK) - Italsko-americká automobilka Fiat Chrysler Automobiles poskytovala americkým regulátorům zavádějící informace o svolávání aut k opravě. Uvedl to dnes Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA). Podle šéfa úřadu Marka Rosekinda tak firmě hrozí pokuta za porušování bezpečnostních pravidel.

NHTSA automobilku obvinil, že ho o svolávání neinformovala včas a pravdivě. Problémy se získáváním informací prý měli rovněž majitelé svolávaných vozů.

\"Fiat Chrysler neinformoval majitele během požadovaných 60 dnů při sedmi svolávacích akcích,\" uvedl analytik NHTSA Joshua Neff při veřejném slyšení, které se zabývalo postupem automobilky při 23 svolávacích akcích zahrnující přes 11 milionů vozů.

Podle NHTSA automobilka postupovala příliš pomalu i v případě vážných závad, s nimiž jsou spojována úmrtí a zranění. Úřad poukázal podle agentury AP i na další pochybení, například na špatně provedenou opravu svolávaných vozů.

Automobilka přiznala, že její svolávací procedury mají nedostatky, a slíbila jejich zlepšení. \"Učíme se ze svých chyb,\" prohlásil viceprezident firmy Scott Kunselman, který má na starosti bezpečnost vozů a dodržování regulačních pravidel v Severní Americe.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK