Přebytek zahraničního obchodu v květnu vzrostl na 17,3 mld. Kč

03.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. července (ČTK) - Zahraniční obchod České republiky skončil v květnu podle předběžných údajů v přebytku 17,3 miliardy korun. Stejně jako v dubnu přebytek meziročně vzrostl, a to o 4,7 miliardy. Oznámil to dnes Český statistický úřad. K celkovému růstu podle statistiků pomohlo meziroční snížení deficitu bilance minerálních paliv a zvýšení přebytku bilance strojů a dopravních prostředků.

Schodek obchodu s minerálními palivy meziročně klesal i v předchozích měsících. V květnu se aktuálně deficit snížil o 4,5 miliardy korun. K celkovému výsledku zahraničního obchodu přispělo i zvýšení přebytku bilance strojů a dopravních prostředků o 3,9 miliardy, podle ČSÚ především díky zlepšení bilance u takzvaných ostatních dopravních a přepravních prostředků o 4,8 miliardy a u silničních vozidel o 3,4 miliardy.

Naopak nepříznivě se vyvíjela situace obchodu s průmyslovým spotřebním zbožím, u kterého poklesla aktiva o 1,9 miliardy. U bilance obchodu s polotovary a materiály se zase snížilo kladné saldo, tedy rozdíl mezi dovozem a vývozem, o 1,8 miliardy. Prohloubil se rovněž deficit zahraničního obchodu s chemickými výrobky, a to o 0,6 miliardy.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK