Předseda ÚOHS potvrdil pokutu 500.000 korun pro ŘSD

03.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 3. července (ČTK) - Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil pokutu 500.000 korun pro Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Chybovalo při zadávání tří zakázek na opravu dálnice D1. Jednu zakázku rozdělilo na dvě podlimitní, ač šlo o jeden celek, třetí zadalo zcela mimo režim zákona o veřejných zakázkách, uvedl v tiskové zprávě Rafaj. Rozhodnutí je pravomocné, vyjádření ŘSD ČTK zjišťuje.

ŘSD vypsalo v roce 2011 ve zjednodušeném podlimitním řízení dvě veřejné zakázky na opravu vozovky metodou remix mezi 19. a 93. kilometrem, zvlášť na směr do Prahy a zvlášť na směr do Ostravy. \"Snížil tím předpokládanou hodnotu pod limity stanovené zákonem a zadal tak dvě části ve zjednodušeném podlimitním řízení. Úřad prokázal, že předmět plnění je jeden funkční celek,\" uvedl Rafaj. Třetí zakázkou byla oprava vozovky na nájezdu na 34. kilometru.

\"Ve všech třech částech se jednalo o stavební práce na opravě vozovky. Zadavatel odeslal nabídky současně, stejně jako dělal současně další kroky, u zakázky malého rozsahu s odstupem necelého měsíce. Rovněž se stavělo všechno v listopadu a prosinci roku 2011 a všechny zakázky získal jeden uchazeč,\" uvedl Rafaj.

Celková hodnota činila 46 milionů korun a na takovou zakázku nelze využít podlimitní řízení, horní hranice je 20 milionů korun. ŘSD tak při rozdělení zakázky oslovovalo vybrané dodavatele, kvůli čemuž nemusel být vybraný nejvhodnější dodavatel.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK