Polsko soupeří se Slovenskem o velkou investici do výroby aut

03.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 3. července (ČTK) - Polsko soupeří se Slovenskem o velkou investici do výroby automobilů, jejíž hodnota by mohla překročit sedm miliard zlotých (45 miliard Kč). Investice by směřovala do výstavby továrny, která by mohla být největší v polském automobilovém sektoru. Řekl to dnes místopředseda polské vlády a ministr hospodářství Janusz Piechociński. V médiích se již dříve objevily nepotvrzené informace o plánech na novou automobilovou továrnu ve střední Evropě, mezi kandidáty na její umístění byla zmíněna i Česká republika.

 

Piechociński podle agentury PAP uvedl, že potenciální investor patří mezi největší hráče v automobilovém sektoru, jeho jméno ale neuvedl. Investice se podle něj týká luxusních automobilů. Továrna s kapacitou 350.000 vozů ročně by prý měla zahájit provoz v roce 2019, výstavbu závodu chce investor zahájit už v tomto čtvrtletí.

V květnu se v médiích objevily informace, že Polsko patří mezi kandidáty na výstavbu továrny výrobce luxusních vozů Jaguar Land Rover. Ten prý o novém závodu jedná i se Slovenskem, Maďarskem a Českou republikou, napsala agentura PAP. Agentura CzechInvest ani samotná automobilka v květnu podle deníku E15 informace o možné investici v ČR nepotvrdily.

Veřejnoprávní slovenský rozhlas RTVS v květnu informoval, že Slovensko a Polsko jsou ve hře o velkou investici jedné nejmenované automobilky, která by v připravované továrně mohla zaměstnat až 8000 lidí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK