Ceny ropy klesly kvůli vyhlídkám na růst těžby v USA

03.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. července (ČTK) - Světové ceny ropy dnes klesly o více než dvě procenta. Reagovaly tak na zprávu o růstu počtu hloubených ropných vrtů ve Spojených státech, který je indikátorem budoucího vývoje těžby. Investory ale také znepokojila zpráva, že čínští regulátoři začali vyšetřovat možné manipulace na akciovém trhu.

Cena severomořské ropy Brent vykazovala krátce před 18:00 SELČ pokles o 1,7 dolaru, a sestoupila tak do blízkosti 60 dolarů za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ztrácela 1,4 dolaru a pohybovala se kolem 55,50 dolaru za barel.

K poklesu cen ropy přispívá i napětí kolem řecké dluhové krize. Šéf ministrů financí eurozóny, takzvané euroskupiny, Jeroen Dijsselbloem, i německý ministr financí Wolfgang Schäuble dnes zchladili řeckou stranou oživované naděje na brzkou dohodu po nedělním referendu.

Údaje společnosti Baker Hughes ukázaly, že počet hloubených vrtů v USA tento týden stoupl o 12 na 640. Zaznamenal tak první nárůst za posledních 30 týdnů. Podle analytiků to signalizuje, že těžba ropy v USA by mohla začít růst rychlejším tempem po útlumu způsobeném prudkým poklesem cen ve druhé polovině loňského roku.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 60,37 62,07 New York - Nymex WTI srpen 55,51 56,93

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK