Akcie v eurozóně zažily nejhorší týden od začátku roku

03.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. července (ČTK) - Akciové trhy v eurozóně zažily kvůli řecké dluhové krizi nejhorší týden od začátku letošního roku. Index Euro STOXX 50, který sleduje přední akcie v eurozóně, od minulého pátku ztratil zhruba pět procent. Investoři nyní čekají na nedělní referendum o podmínkách věřitelů pro poskytnutí finanční pomoci Řecku. Výsledek by mohl rozhodnout, zda země setrvá v eurozóně.

Během dnešního obchodování index Euro STOXX 50 oslabil o 0,6 procenta a uzavřel na 3441,76 bodu. Analytik Peter Oppenheimer ze společnosti Goldman Sachs předpověděl, že v případě odmítnutí podmínek věřitelů v referendu by index mohl sestoupit až na 3150 bodů.

Celoevropský index FTSEurofirst 300 dnes klesl o 0,6 procenta a index německé burzy DAX odepsal 0,4 procenta. DAX je tak nyní zhruba 11 procent pod rekordem, na který vystoupil letos v dubnu.

Na devizovém trhu se dnes kurz eura vůči dolaru výrazněji nezměnil. Objem obchodů byl nízký, protože finanční trhy ve Spojených státech byly kvůli svátku zavřeny. Většina investorů se navíc držela stranou před nedělním referendem v Řecku.

Euro večer k dolaru nepatrně zpevňovalo a pohybovalo se kolem 1,11 USD. \"Výsledek \'ano\' by mohl vést k růstu eura,\" řekl agentuře Reuters analytik Alvin Tan ze společnosti Société Générale. Souhlasné hlasování znamená přijetí podmínek věřitelů a naopak odmítnutí doporučení řecké vlády. Ta si přeje, aby voliči návrh věřitelů odmítli.

Jednání Řecka s věřiteli však budou podle analytiků i v případě pozitivního výsledku referenda obtížná, takže prostor pro růst kurzu jednotné evropské měny bude omezený.

Šéf ministrů financí eurozóny, takzvané euroskupiny, Jeroen Dijsselbloem, i německý ministr financí Wolfgang Schäuble dnes zchladili řeckou stranou oživované naděje na brzkou dohodu po nedělním referendu s tím, že si to vyžádá ještě spoustu práce.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK