Euroskupina schůzku k Řecku neplánuje, není prý o čem jednat

05.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Atény 5. července (ČTK) - Ministři financí zemí eurozóny, takzvaná euroskupina, nemají v plánu svolat na pondělí mimořádnou schůzku k Řecku. Řekl to dnes zdroj agentury Reuters v Bruselu. Podle něj není o čem jednat, protože ministři nevědí, jaký postoj řecká vláda po referendu zaujme. Řekové se v referendu podle prvních dílčích výsledků vyslovili proti dohodě s mezinárodními věřiteli, k nimž patří i ostatní země eurozóny.

\"Rozhodně ně. Oni (ministři) by nevěděli, o čem mají jednat,\" řekl pod podmínkou zachování anonymity zdroj. Odpovídal na otázku, zda je na pondělí plánována schůzka euroskupiny.

Po sečtení téměř 40 procent hlasů bylo proti dohodě s věřiteli zhruba 61 procent voličů. To by znamenalo, že odpůrci dohody mají mnohem větší náskok, než ukazovaly až do poslední chvíle průzkumy veřejného mínění. Ty naznačovaly vyrovnaný souboj.

Evropská komise, která je věřitelem Řecka, se k průběžným výsledkům referenda zatím nevyjádřila. K hlavním věřitelům Řecka patří i Mezinárodní měnový fond (MMF) a Evropská centrální banka (ECB).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK