Západoevropské akcie v reakci na řecké referendum klesají

06.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. července (ČTK) - Západoevropské akcie zahájily nový týden poklesem. Reagovaly tak na výsledky nedělního řeckého referenda, ve kterém většina Řeků odmítla podmínky zahraniční pomoci. Oslabovaly hlavně bankovní společnosti. Panevropský index FTSEurofirst 300 po začátku obchodování klesl o více než jedno procento na 1502 bodů. Index Euro STOXX 50, který sleduje přední akcie v eurozóně, ztrácel 1,3 procenta.

Akcie evropských bank oslabily o téměř dvě procenta. Výsledky referenda vyvolaly obavy o budoucnost řeckých bank, ale také o další setrvání Řecka v eurozóně. Investoři se také obávají, že problémy Řecka by se mohly rozšířit i do dalších zemí a ohrozit ekonomické oživení eurozóny.

Řecké banky by se do několika dní mohly ocitnout bez peněz. Důležité pro jejich další přežití bude rozhodnutí Evropské centrální banky o tom, zda bude řeckým bankám i nadále poskytovat peníze z programu nouzového financování ELA.

Analytik Citi Ronit Ghose varoval, že bankovní systém v Řecku zůstane zřejmě nadále paralyzovaný a zmražený, což bude mít negativní dopad na reálnou ekonomickou aktivitu v příštích týdnech.

Akcie italských bank UniCredit a Intesa Sanpolo po otevření burzy klesaly o tři procenta. Španělské banky Santader a BBVA, francouzské BNP Paribas a Société Générale a německá Deutsche Bank ztrácely o dvě procenta.

Řečtí voliči v neděli odmítli podmínky mezinárodních věřitelů na řešení dluhové krize. Proti se vyslovilo více než 61 procent hlasujících. Jaké budou důsledky odmítnutí zatím není jasné. Eurozónu a Atény nyní čeká vyjednávání o nové dohodě a o další budoucnosti země v eurozóně. Podle některých analytiků i unijních představitelů bude možná Řecko přinuceno vzdát se eura.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK