Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny poprvé od dubna vzrostla

06.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 6. července (ČTK) - Důvěra investorů a analytiků v ekonomiku eurozóny se v červenci poprvé od dubna zlepšuje navzdory zmatkům kolem řecké dluhové krize a budoucnosti Řecka v eurozóně. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který zveřejnila společnost Sentix. Průzkum se však uskutečnil před nedělním řeckým referendem.

Hlavní index důvěry pro červenec stoupl na 18,5 bodu z červnových 17,1 bodu. Výsledky překonaly i očekávání analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří naopak čekali snížení indexu na 15 bodů.

\"Navzdory krizi související s Řeckem investoři vnímají ekonomiku eurozóny silnější než minulý měsíc a nyní se vlastně chovají, jako by eurozóna výrazně rostla,\" komentoval údaje analytik Sentix Sebastian Wanke. Průzkum mezi 1012 investory se uskutečnil od 2. do 4. července.

Dílčí index hodnocení současných podmínek stoupl o tři body na 14,8 bodu, nejvýše od července 2011. Index hodnotící budoucí očekávání však mírně klesl o 0,2 bodu na 22,3 bodu.

Index sledující situaci v Německu ukázal, že důvěra v největší evropskou ekonomiku zůstává stabilní. Index hodnotící současnou situaci stoupl na nejvyšší hodnotu v letošním roce a index očekávání se rovněž zvýšil.

Řečtí voliči v neděli odmítli podmínky mezinárodních věřitelů na řešení dluhové krize. Proti se vyslovilo více než 61 procent hlasujících. Jaké budou důsledky odmítnutí zatím není jasné. Eurozónu a Atény nyní čeká vyjednávání o nové dohodě a o další budoucnosti země v eurozóně. Podle některých analytiků i unijních představitelů bude možná Řecko přinuceno vzdát se eura.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK