Marek: Pravděpodobnost odchodu Řecka z eurozóny stoupla

06.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. července (ČTK) - Brzké dosažení dohody Řecka s věřiteli je téměř nemožné, pravděpodobnost odchodu země z eurozóny je nyní již více než 50procentní. V reakci na výsledky referenda o přijetí návrhu mezinárodních věřitelů a ohlasů na ně to řekl ČTK analytik společnosti Deloitte David Marek. Na 61,3 procenta voličů v Řecku odmítlo v nedělním referendu podmínky, které jim v červnu v rámci nové dohody o finanční pomoci pro tuto zadluženou zemi předložila eurozóna.

\"Obě strany nyní žijí v paralelních vesmírech. Zatímco Řekové míní, že se jejich vyjednávací pozice po referendu zlepšila, ostatní si myslí opak,\" uvedl Marek. Zásadní pro další vývoj bude podle něj už dnešní jednání Evropské centrální banky. Pokud nezvýší objem likvidity do řeckých bank, ty v úterý neotevřou a ukáže se, že premiér Alexis Tsipras lhal. Prohlásil totiž, že otevřou i v případě odmítnutí návrhu.

Rozhodnutí ECB o dalším poskytnutí nouzových finančních prostředků řeckým bankám téměř jistě přijde až poté, co nějaký jasný signál vyšle politická scéna, upozornil analytik společnosti Roklen Lukáš Kovanda. Třeba to bude už dnes večer, kdy se potká francouzský prezident François Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová. Závěr jejich rokování bude první zásadní známkou toho, jak se vlastně věřitelé k výsledku referenda postaví. Z věřitelské strany v posledních dnech často zaznívalo, i když ne unisono, že plebiscit je v podstatě o setrvání Řecka v eurozóně, dodal Kovanda.

\"Pokud se tato jejich slova naplní, Řekové opravdu zpěvem a tancem v neděli večer slavili svoji kolektivní ekonomickou sebevraždu. Řecké střízlivění doprovodí kolaps tamních bank, stejně jako přechod na nějakou formu vlastní měny, a tedy de facto vystoupení z eurozóny,\" řekl Kovanda. Marek připomněl, že další zásadní datum bude 20. červenec, kdy budou splatné řecké dluhopisy. \"Pokud je Řecko nesplatí, stane se \'spálenou zemí\',\" poznamenal.

Kovanda ale míní, že varianta odchodu Řecka z eurozóny stále nepřekročila 50 procent. Odchod ministra financí Janise Varufakise z funkce může být totiž podle něj interpretována jako ústupek Řecka a věřitelé za to mohou nabídnout svůj ústupek. \"Vystoupení Řecka z eurozóny by stále bylo pro obě strany dražší variantou,\" doplnil.

Finanční trhy na výsledky referenda reagují výprodejem rizikových aktiv a hledáním těch bezpečných. Důsledkem tedy je posilování amerického dolaru, švýcarského franku a zlata, naopak oslabování eura, akcií či třeba české koruny. Na české dluhopisy mít vliv nebude, odhadl Marek.

Investiční stratég investiční společnosti BBI Jaroslav Brzoň míní, že řecké NE je jasným signálem pro Evropu, že dluhy se v Helénské republice nesplácí a splácet se ani nebudou. \"V roce 2009 si EU, MMF a ECB pouze koupily oddálení řeckého bankrotu o šest let. Řecko nyní čeká chaos a nestabilita, jak politická, tak ekonomická. Země musí zkrachovat, aby se mohla zvednout z popela a začít znovu,\" podotkl.

fd dp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK