Ceny ropy klesly o více než tři procenta kvůli Řecku

06.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. července (ČTK) - Světové ceny ropy během dnešního obchodování klesly o více než tři procenta a dostaly se na nejnižší úrovně od poloviny dubna. Dolů zamířily poté, co Řekové v nedělním referendu odmítli podmínky mezinárodních věřitelů pro uvolnění finanční pomoci. K poklesu cen přispěly rovněž obavy ohledně čínského akciového trhu, který v uplynulých třech týdnech oslabil téměř o 30 procent.

Cena severomořské ropy Brent dnes klesla o více než dva dolary a přiblížila se k 58 dolarům za barel. Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) ztrácela dokonce více než tři dolary a dostala se pod 54 dolarů za barel.

Výsledek nedělního referenda posílil obavy z vystoupení zadluženého Řecka z eurozóny, což vedlo k poklesu eura vůči dolaru. Silnější dolar zvyšuje ceny ropy a dalších komodit z pohledu držitelů ostatních měn, což má negativní dopad na poptávku. \"Nejistota kolem Řecka je pro ropu negativní,\" prohlásil analytik Olivier Jakob ze společnosti Petromatrix.

Analytici navíc upozorňují, že na trhu s ropou přetrvává převis nabídky nad poptávkou. \"Poptávka je dobrá, ale dodávky jsou lepší,\" řekl analytik komoditních trhů Bjarne Schieldrop ze společnosti SEB. Dodávky na trh by se navíc mohly ještě zvýšit v případě, že jednání o íránském jaderném programu povedou ke zrušení sankcí uvalených na Teherán.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 58,85 60,32 New York - Nymex WTI srpen 53,91 56,93

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK