Americké akcie mírně oslabují kvůli obavám ohledně Řecka

06.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. července (ČTK) - Americké akcie v první polovině dnešního obchodování převážně oslabovaly kvůli obavám ohledně Řecka. Náladu na trhu nicméně podpořilo prohlášení Mezinárodního měnového fondu (MMF), že je připraven Řecku pomoci. Řekové v nedělním referendu odmítli podmínky věřitelů pro poskytnutí finanční pomoci, investoři nicméně stále doufají, že bude dosaženo dohody, která odvrátí odchod Řecka z eurozóny.

Krátce před polednem newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval Dow Jonesův index pokles o 0,3 procenta na 17.685 bodů. Širší index S&P 500 se dopoledne snížil o 0,2 procenta na 2071 bodů, index technologického trhu Nasdaq Composite odepsal 0,3 procenta na 4994 bodů.

\"Referendum ve skutečnosti neznamená v jednáních žádnou změnu,\" uvedl analytik Mark Luschini ze společnosti Janney Montgomery Scott. Většinovým názorem podle něj je, že stále existuje možnost dohody, která udrží zadlužené Řecko v eurozóně.

Řecký premiér Alexis Tsipras dnes uvedl, že jeho vláda je připravena okamžitě obnovit jednání s věřiteli. Ke zmírnění poklesu na akciovém trhu podle analytiků přispěla rovněž zpráva o rezignaci řeckého ministra financí Janise Varufakise.

Investoři nyní čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) o nouzovém financování řeckých bank. Ty musely být před týdnem kvůli neochotě ECB zvýšit objem nouzového financování zavřeny.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK