Řecké banky dnes zůstanou zavřené

07.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 7. července (ČTK) - Řecké banky dnes zůstanou zavřené, Řekové tak budou moci nadále vybírat peníze pouze z bankomatů. Denní limit pro jednu kartu zůstává na 60 eurech (zhruba 1600 Kč). O situaci Řecka, kterému stále hrozí bankrot, dnes budou jednat ministři financí eurozóny.

Řecká vláda se minulou neděli rozhodla uzavřít banky od 29. června do 6. července. Učinila tak poté, co Evropská centrální banka (ECB) odmítla řeckým bankám zvýšit objem nouzového financování.

Šéfka řecké bankovní asociace Luka Katseliová v pondělí oznámila, že řecké banky zůstanou zavřené také dnes a ve středu. \"Rozhodli jsme se prodloužit bankovní prázdniny o dva dny - úterý a středu,\" řekla. Podle jednoho ze zdrojů agentury Reuters ale zůstanou banky zavřené nejméně do konce tohoto týdne.

ECB se v pondělí rozhodla znovu ponechat objem nouzového financování řeckých bank beze změny na zhruba 89 miliardách eur (2,4 bilionu Kč). Zároveň zpřísnila podmínky pro záruky požadované od řeckých bank za úvěry z ELA. Podle zdroje agentury Reuters obeznámeného se situací však tento krok nebude mít na fungování bank žádný dopad.

pmh

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK