ČSÚ oznámí květnové výsledky obchodu, průmyslu a stavebnictví

07.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. července (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní květnové výsledky českého maloobchodu, průmyslu a stavebnictví. V dubnu tržby v maloobchodě bez aut a stavebnictví udržely silný nárůst z března, průmyslová výroba meziroční růst zpomalila.

Tržby v maloobchodě bez aut se v dubnu zvýšily o šest procent po březnovém růstu o 5,9 procenta. Stouply útraty za pohonné hmoty, nepotravinářské zboží i potraviny. V obchodech se podle analytiků projevuje pozitivní nálada spotřebitelů podpořená klesající nezaměstnaností a mírným růstem reálných příjmů. Meziroční růst tržeb za automobily proti březnu ale zpomalil.

Stavebnictví v dubnu dál silně rostlo, meziročně stouplo o 10,2 procenta po březnovém růstu o 11 procent. Stavební produkci táhlo hlavně inženýrské stavitelství. Zahájených bytů přibylo skoro o polovinu. Svaz podnikatelů ve stavebnictví ale varoval, že klesla hodnota staveb s novým stavebním povolením.

Průmyslová výroba v dubnu zpomalila meziroční růst na 4,3 procenta z březnových 6,3 procenta. Dařilo se tradičně zejména výrobě aut. Podle ekonomů průmysl těží z hospodářského oživení v eurozóně i poptávky v české ekonomice. Odhadují, že za celý rok by růst českého průmyslu mohl převýšit pět procent.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK