Americké akcie v pondělí oslabily kvůli obavám ohledně Řecka

07.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. července (ČTK) - Americké akcie v pondělí oslabily poté, co Řekové v nedělním referendu odmítli podmínky mezinárodních věřitelů pro poskytnutí finanční pomoci. K poklesu přispěly rovněž obavy ohledně vývoje na čínském akciovém trhu.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, se snížil o 0,26 procenta na 17.683,58 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,39 procenta na 2068,76 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil o 0,34 procenta na 4991,94 bodu.

Řecký premiér Alexis Tsipras v pondělí slíbil, že na dnešním mimořádném summitu eurozóny představí nový návrh řešení řecké dluhové krize. \"Referendum ve skutečnosti neznamená v jednáních žádnou změnu,\" uvedl analytik Mark Luschini ze společnosti Janney Montgomery Scott. Většinovým názorem podle něj je, že stále existuje možnost dohody, která udrží zadlužené Řecko v eurozóně.

Cena akcií americké zdravotní pojišťovny Aetna v pondělí klesla o více než šest procent. Firma v pátek oznámila, že zaplatí zhruba 37 miliard dolarů (přes 900 miliard Kč) za převzetí konkurenta Humana.

Na devizovém trhu se euro kvůli výsledku řeckého referenda propadlo vůči dolaru na týdenní minimum pod 1,1 USD. Později však jednotná evropská měna část ztrát smazala. V závěru pondělního obchodování v New Yorku se euro prodávalo za 1,1044 USD, proti pátku tak vykazovalo pokles o 0,6 procenta

\"Řecká vláda signalizovala ochotu spolupracovat,\" uvedl analytik Patrik Safvenblad ze společnosti Harmonic Capital. \"To snižuje riziko platební neschopnosti Řecka či jeho odchodu z eurozóny,\" dodal.

Podle analytiků je pozitivní zprávou rovněž rezignace řeckého ministra financí Januse Varufakise. \"Euro se zotavuje z počátečního propadu po referendu, zůstává však zranitelné,\" uvedl analytik Josh O\'Byrne ze společnosti CitiFX.

pmh ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK