Růst německého průmyslu se v květnu zastavil

07.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 7. července (ČTK) - Růst německé průmyslové výroby se v květnu zastavil. Německé ministerstvo hospodářství dnes oznámilo, že výroba zůstala v meziměsíčním srovnání beze změny, zatímco v dubnu se zvýšila o 0,6 procenta.

Květnový výsledek tak zaostal za očekáváním analytiků, kteří podle průzkumu agentury Reuters počítali v průměru s nárůstem výroby o 0,1 procenta. Ministerstvo navíc zpřesnilo dubnové tempo růstu směrem dolů z původně ohlášených 0,9 procenta.

Pondělní údaje ministerstva hospodářství ukázaly, že zakázky německých průmyslových podniků v květnu klesly o 0,2 procenta. V dnešní zprávě nicméně ministerstvo uvedlo, že průmyslová výroba si nadále udržuje vzestupnou tendenci.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. Hrubý domácí produkt Německa loni stoupl o 1,6 procenta, což bylo nejrychlejší tempo za poslední tři roky. V letošním prvním čtvrtletí však mezičtvrtletní růst ekonomiky zpomalil na 0,3 procenta z 0,7 procenta v předchozích třech měsících.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK