Průmyslová výroba v květnu zpomalila meziroční růst na dvě pct

07.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. července (ČTK) - Průmyslová výroba v květnu zpomalila meziroční růst na dvě procenta z dubnových 4,3 procenta. Ke květnovému růstu nejvíc přispěla výroba aut, která je tradičně tahounem průmyslu. Dařilo se také výrobě elektrických zařízení a produkci pryžových a plastových výrobků, uvedl dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Po očištění od vlivu pracovních dnů výroba stoupla o 4,6 procenta. Proti předchozímu měsíci byla naopak o půl procenta nižší. K odvětvím, která v květnu zaznamenaly meziroční pokles, patřily výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, výroba strojů a zařízení a odvětví těžby a dobývání.

Tržby z průmyslové činnosti v květnu podle ČSÚ vzrostly o 1,3 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily o 3,9 procenta. Domácí tržby, jež zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, naopak klesly o 1,9 procenta.

Hodnota nových zakázek ve vybraných odvětvích se meziročně zvýšila o 1,4 procenta. Nové zakázky ze zahraničí byly nižší o 3,4 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 11,3 procenta.

Průměrný počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více lidmi se meziročně zvýšil o 3,3 procenta. Jejich průměrná mzda narostla o 1,3 procenta na 29.244 Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK