ČOI udělila v 1. čtvrtletí prodejcům hraček pokuty za milion Kč

07.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. července (ČTK) - Česká obchodní inspekce (ČOI) udělila v 1. čtvrtletí prodejcům, dovozcům a distributorům hraček pokuty v souhrnné výši 1,06 milionu korun. Inspekce o tom dnes informovala ČTK. Nejčastějším prohřeškem bylo chybějící označení prodávaného zboží.

Od ledna do března provedli inspektoři ČOI celkem 264 kontrol jak ve specializovaných prodejnách, tak i v provozovnách, kde byly hračky jen jedním z několik různých druhů prodávaných výrobků. Nedostatky byly zjištěny při 177 z nich (67 procent). Na základě zjištěných nedostatků inspekce zakázala další prodej téměř 4000 hraček v celkové prodejní hodnotě zhruba 230.000 korun.

Další prodej byl zakázán například u hraček, kterým chyběly identifikační údaje o výrobci nebo dovozci, bezpečnostní informace v českém jazyce nebo označení věkové kategorie, pro kterou je výrobek určen.

Inspekce upozorňuje na vysoké procento závad u prodeje hraček trvale. Za loňský rok uložila ČOI prodejcům, dovozcům a distributorům hraček pokuty 6,7 milionu korun. Podle ústředního ředitele ČOI Mojmíra Bezecného se chce inspekce na kontroly zboží pro nejmenší soustředit i nadále. \"V dalším období zaměříme kontroly hlavně na dovozce hraček ze třetích zemí, kteří mají z velké části podíl na závadných výrobcích, nesplňujících bezpečnostní standardy a požadavky příslušných právních předpisů,\" uvedl Bezecný.

V ČR je zhruba 230 výrobců hraček, podíl českých hraček na trhu se pohybuje mezi sedmi a deseti procenty. Výroba hraček v českých firmách v roce 2013 dosáhla 2,2 miliardy korun. Kromě toho v ČR mají závody čtyři velcí zahraniční výrobci s roční výrobou v objemu 5,5 miliardy korun - LEGO, Simba, Playmobil a Ravensburger.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK