Deficit zahraničního obchodu USA kvůli poklesu vývozu vzrostl

07.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 7. července (ČTK) - Deficit zahraničního obchodu Spojených států se v květnu ve srovnání s předchozím měsícem prohloubil o téměř tři procenta na 41,9 miliardy USD (1,04 bilionu Kč). Mohl za to propad vývozu, který vyvolává obavy o další vývoj zahraniční poptávky a z vlivu silného dolaru do export. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo obchodu.

Výsledek však byl o něco příznivější než očekávání analytiků, kteří v anketě agentury Reuters čekali deficit 42,6 miliardy USD. Nižší schodek by tak mohl přimět analytiky, aby zlepšili odhad růstu americké ekonomiky za druhé čtvrtletí.

Vývoz v květnu klesl o 0,8 procenta na 188,6 miliardy USD, hlavně kvůli nižšímu vývozu kapitálového zboží. Dovoz se snížil o 0,1 procenta na 230,5 miliardy USD.

Americká centrální banka (Fed) dává od poloviny loňského roku najevo, že plánuje zvýšit úrokové sazby. Dolar díky tomu posiluje, což snižuje konkurenceschopnost amerického vývozu, protože silnější dolar zdražuje americké zboží v zahraničí.

Vývoz do Německa v květnu klesl o šest procent a do Francie o 4,2 procenta. Vývoz do Mexika byl nižší o 2,1 procenta, do Japonska pak o tři procenta.

Dovoz v květnu sice klesl, nicméně dovoz z Číny se o 9,5 procenta zvýšil. To by mohlo vyvolat další kritiku amerických zpracovatelských firem, které si stěžují, že čínské firmy využívají slabší měny a nepoctivé podpory k tomu, aby si upevnily podíl na americkém trhu.

Čistý dovoz ropy do USA se v květnu snížil na 5,8 miliardy USD, což byla nejnižší úroveň od roku 2002.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK