ECB varuje, že program ELA nemůže být příliš štědrý

07.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 7. července (ČTK) - Úkolem programu nouzového financování bank (ELA) je podpora solventních bank, které čelí dočasným problémům s likviditou. Evropská centrální banka proto nemůže poskytnout další finance řeckým bankám za mimořádně štědrých podmínek nebo při nedostatečném krytí. Uvedla to ECB v dnešním prohlášení.

Zpráva přichází den poté, co ECB rozhodla ponechat strop úvěrů z ELA pro řecké banky beze změny na zhruba 89 miliardách eur (2,4 bilionu Kč). Zároveň však zpřísnila podmínky pro záruky požadované od řeckých bank za úvěry z ELA. Řecké banky jsou nyní na financování z nouzového programu ELA závislé a neochota ECB zvýšit objem programu před týdnem přiměla Atény k uzavření bank.

ECB v dokumentu zveřejněném na jejích internetových stránkách zdůraznila, že poskytování peněz z programu ELA nemůže být v rozporu s jeho cíli, a nemůže proto dodávat peníze národním centrálním bankám proti nedostatečnému zajištění a za velkorysých podmínek, které vzbuzují obavy z \"morálního hazardu\".

\"Poskytování ELA za příliš velkorysých podmínek by mohlo zvýšit riziko morálního hazardu na straně finančních institucí nebo odpovědných úřadů,\" píše se v dokumentu.

Za další případy možného konfliktu banka označila situace, za kterých by poskytování peněz z programu znamenalo financování vlády nebo bylo v rozporu s jednotnou měnovou politikou eurozóny.

Podle pravidel ECB se peníze z ELA smějí poskytovat jen solventním bankám, které mají krátkodobý problém s dostatkem hotovosti. Poskytuje se národním centrálním bankám po schválení ECB. Někteří členové rady guvernérů však již delší dobu vyjadřují rezervovaný postoj vůči poskytování pomoci řeckým bankám. Německý zástupce, prezident německé Bundesbanky, Jens Weidmann je velkým kritikem tohoto rozhodnutí a nedávno zpochybnil spolehlivost řeckých bank, napsala agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK