Akcie v USA dopoledne kvůli Řecku a Číně klesaly

07.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. července (ČTK) - Akcie ve Spojených státech výrazně klesají. Může za to pokračující propad čínských akcií, který vyvolává obavy o další ekonomický růst v zemi a způsobuje propad cen komodit, a nejistota kolem dalšího vývoje řecké krize a hrozba možného odchodu Řecka z eurozóny.

V poledne místního času (18:00 SELČ) index Dow Jones klesl o 0,7 procenta na 17.558 bodů. Širší index Standard & Poor\'s 500 oslabil o 0,9 procenta na 2049 bodů. Index technologického trhu Nasdaq se snížil o 1,2 procenta na 4931 bodů.

Řecko dnes před mimořádným summitem eurozóny v Bruselu překvapivě nepředložilo žádné nové písemné návrhy na dohodu o mezinárodní finanční pomoci této zadlužené zemi. Podle nejmenovaného zdroje, který citovala agentura Reuters, se řecká delegace omezila na mlhavý slib, že tak učiní \"možná\" ve středu.

Čínské akciové trhy pokračují v poklesu a od června se propadly již o 30 procent. Propad akcií má dopad na komoditní trh a ceny mědi, uhlí, zemního plynu a železné rudy padají na nejnižší hodnoty v letošním roce.

\"Investoři se obávají o Čínu, protože je to dlouhodobá záležitost. Zpomalení této ekonomiky má mnohem větší déle trvající dopad,\" uvedl Michael Joyce z JoycePayne Partners. \"Dokonce i když Řecko opustí eurozónu, bude to mít malý dlouhodobý dopad na trh. Právě nyní, je to jen hodně rámusu,\" dodal.

Dopoledne klesalo osm z deseti hlavních dílčích sektorů z indexu S&P 500. Nejhůře si vedli producenti surovin a materiálu kvůli propadu cen komodit.

Jediným světlým bodem byla dnes zpráva, že deficit zahraničního obchodu USA se v květnu prohloubil méně, než se čekalo. To naznačuje, že by analytici mohly zvýšit své odhady ekonomického růstu pro druhé čtvrtletí, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK