Řecké banky se tento týden asi neotevřou, přiznal vládní činitel

07.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 7. července (ČTK) - Představitel řecké vlády dnes připustil, že je nepravděpodobné, že by se řecké banky otevřely tento týden, a to navzdory předchozím vládním slibům. Banky se zavřely před více než týdnem po ohlášení referenda o dalším vyjednávání s eurozónou, když už masívní výběr vkladů ze strany obyvatel překročil únosnou mez. Výběr peněz byl omezen na 60 eur (zhruba 1600 Kč) denně a pro důchodce na 120 eur týdně.

Náměstek ministra pro reformu státní správy Jorgos Katrugalos v řeckém rozhlasu upozornil, že je pro otevření bank nutné přijmout příslušná administrativní rozhodnutí, což se zatím nestalo. \"To asi nebude technicky možné tento týden,\" řekl.

Řecká vláda v souvislosti s tím, že se nebyla s to dohodnout s mezinárodními věřiteli na zahraniční finanční pomoci, rozhodla, že všechny řecké banky zůstanou od 29. června do 6. července zavřeny. Poté toto opatření prodloužila do středy 8. července. Později uvedla, že banky se znovu otevřou, jakmile se zemi podaří uzavřít dohodu s mezinárodními věřiteli.

Řecké banky jsou závislé na financování z nouzového programu a právě neochota Evropské centrální banky (ECB) zvýšit objem programu přiměla Atény před týdnem k jejich uzavření. ECB v pondělí odmítla v tomto ohledu cokoli měnit a na další její případné rozhodnutí je potřeba čekat do středy, kdy opět zasedá její vedení.

rv šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK